Over Fakkels voor Vrede

Fakkels voor Vrede organiseert jaarlijks op Kerstavond een fakkeltocht door de binnenstad van Tilburg. Deelnemers aan de fakkeltocht kopen voordat de tocht begint een fakkel bij de organisatie. Met de opbrengst van de verkochte fakkels wordt elk jaar een Tilburgs goed doel of maatschappelijk initiatief gesteund. Fakkels voor Vrede organiseert op 24 december 2024 alweer de 27ste editie van de fakkeltocht.

Hoe het begon
Het initiatief voor de eerste editie van Fakkels voor Vrede in Tilburg werd in 1996 door enkele initiatiefnemers uit de Anti-Racisme Groep genomen. De fakkeltocht was een statement tegen racisme en vóór tolerantie. Een fakkeltocht is van oudsher een krachtige manier om eensgezindheid over een bepaald onderwerp uit te dragen.

De organisatie van deze eerste editie in Tilburg was vooral heel veel pionieren door een club bevlogen jongeren. Op het kopieerapparaat van Attak jongerenwerk werden er wat simpele flyers en posters gekopieerd die werden uitgedeeld aan bekenden, een vriendin van een van de jongeren schreef een persbericht voor lokale kranten. Zo’n 150 deelnemers kwamen af op deze eerste editie. Dat hiermee een nieuwe traditie werd geboren, had toen niemand durven dromen.

In de opvolgende jaren groeide Fakkels voor Vrede uit tot zo’n 850 deelnemers bij de vijfde editie tot meer dan 1500 deelnemers vanaf de tiende editie. Het ‘Fakkels-hart’, het gedachtegoed van het evenement, sloot vanaf het begin aan bij een vrij nieuwe beweging in de maatschappij. Een beweging die schreeuwde om tolerantie, vrede en respect. In de jaren daarna trok Fakkels Voor Vrede een steeds breder publiek aan. De nieuwe groep deelnemers in de jaren daarna deed steeds minder mee uit protest, maar wel altijd met een bepaalde alternatieve vredelievende kerstgedachte. In de jaren daarna schommelde het aantal deelnnemers.

We zijn als organisatie trots dat Fakkels is omarmd door deelnemers met diverse achtergronden en denkwijzen. Dat is waar echte verbinding om draait.

De organisatie
Vanaf de tweede editie heeft Fakkels voor Vrede een aantal jaar geopereerd onder de vleugels van Attak. Er werd in die tijd nog jaarlijks een kleine subsidie vanuit de gemeente beschikbaar gesteld om dit bijzondere initiatief van jongeren te begeleiden. Attak bood naast deze begeleiding ook een ruimte om bijeen te komen, een postadres en nog veel meer. Elk jaar waren er een aantal nieuwe vrijwilligers, jongeren die hun bijdrage wilden leveren aan Fakkels. De opzet was dat je eerst een jaar meekeek en meedraaide om het jaar erop meer het voortouw te nemen. De meeste jongeren draaiden zo minimaal twee jaar mee, sommigen bleven wat langer hangen.

Het organiseren van Fakkels gaf jongeren de mogelijkheid om hun onvrede over wat er gebeurde in de samenleving op een positieve manier te uiten. Het gaf ze een identiteit, een samen-gevoel waar ze hard naar op zoek waren en een tegengeluid voor het traditionele kerstgevoel. De echte kerstgedachte draait niet om veel en luxe eten en het perfect plaatje; het gaat erom dat je even stilstaat bij de wereld en je medemens. De wisselingen en de onervarenheid van de jongeren maakte enerzijds dat elk jaar (een gedeelte van) het wiel opnieuw werd uitgevonden. Anderzijds bood dit telkens nieuwe kansen, nieuwe ideeën, nieuwe connecties. Het zorgt nog atijd voor een groot gemeenschapsgevoel binnen Tilburg.

Een vergunning? Moet dat?
In de beginjaren werd slechts een melding gedaan bij de gemeente van de fakkeltocht, later maakten we gebruik van het ‘recht op demonstratie’. We meldden de fakkeltocht als protestdemonstratie bij de gemeente. Met de groei van het evenement kwam het besef dat het toch écht een serieuze omvang kreeg. Met meer dan 1.000 brandende fakkels door de binnenstad lopen, vraagt om wat meer aandacht en een gedegen organisatie. Zowel in de voorbereiding als tijdens de uitvoering. Sindsdien vragen we jaarlijks een evenementenvergunning aan bij de Gemeente Tilburg. Ook werken we intensief samen met bijvoorbeeld het Rode Kruis voor de inzet van EHBO-ers, en zet en grote groep vrijwilligers zich in om het verkeer te regelen voor de veiligheid van de deelnemers.

In alle jaren hebben we mogen vertrouwen op de steun van organisaties uit Tilburg. Dankzij deze partners & sponsors kunnen we materialen lenen, ruimtes gebruiken als verzamelpunt of een financiële bijdrage om de kosten voor de organisatie te dekken. Het geeft ons een fijn gevoel te weten dat het evenement – maar vooral de gedachte –  van Fakkels voor Vrede breeduit door Tilburg wordt gedragen.

 

Jonge deelnemers aan Fakkels voor Vrede in 2009